Az Alapítványról

Művészetterápiával az autista fiatalok fejlődéséért

Az autista fiatalok viselkedési és beilleszkedési nehézségei nagymértékben csökkenthetők megfelelő fizikai és személyi környezetben, képességeiket, személyiségüket figyelembe vevő bánásmóddal. Különösen hatékonynak bizonyul a művészetterápia, mely alkotói képességeiket hangsúlyozza és nem a nehézségeket emeli ki.

Az alapítvány 2010-ben indította rajzfoglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével két miskolci lakóotthonban. A művészeti foglalkozások ma már 6 lakóotthonban, 60 fiatal részvételével folynak és az alapítvány immár közel hétezer darabos autista rajzgyűjteménnyel rendelkezik.

A művészeti program egyik eredménye, hogy felfedezett olyan autista alkotókat, akik középsúlyos, súlyos fogyatékosságuk okán bár önálló életvitelre nem képesek, lakóotthonokban élnek, azonban rendkívüli vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek, és az alkotás az egyetlen önkifejezési mód számukra.

A művészeti foglalkozások során elkészült rajzok egy részéből az alapítvány kiállításokat szervez, a legizgalmasabb műveket aukcióra bocsátja, az ebből befolyt összegből pedig a lakóotthonokat támogatja. A kiemelkedő grafikákat az alapítvány márkája, az Autistic Art termékein használják fel mintaként.

Az alábbi autista otthonokban folynak jelenleg foglalkozások:


Az Autistic Art Alapítványról

Hogyan segíthetsz Te is?